Borås

Lev hälsosamt i Borås
Borås är en tätort i Västergötland och centrum i Sjuhäradsbygden. Platsen var redan på medeltiden bosatt av lokala bönder som blev kända som ”knallare” då de reste runt i bygden och sålde sina hantverk. Staden Borås grundades 1621 av Gustav II Adolf, främst för att legalisera knallarnas försäljning och få in skatteintäkter av dem. På 1800-talet anlades några bomullsfabriker i staden som snabbt fick följe av flera textilfabriker, och vid sekelskiftet blomstrade Borås industriella liv. Trots att de flesta av textilfabrikerna nu har slagit igen sina dörrar för gott, så är Borås fortfarande en viktig stad då det kommer till kläder och mode. Flera av Sveriges största klädproducenter och postorderföretag har sina huvudkontor här, vilket är en anledning till att Borås ofta kallas för smeknamnet Textilstaden.

Borås satsar på sina invånares hälsa och välmående
Idag är Borås en modern kommun med cirka 105 350 invånare. Eftersom det är viktigt att kommunens invånare ska må bra och trivas i sin hemkommun, satsar Borås hårt på att utveckla sina kommunala tjänster och göra samhället till ett ännu trevligare ställe att bo på. Man har bland annat lagt ner mycket arbete på barn och ungas välmående och engagerat dem i samhällsfrågor. År 2010 blev Borås utvald till ”Årets ungdomskommun 2010”, tack vare den kommunala organisationen Ungdomsrådet och Boråspaletten, som är kommunens strategimodell för barn och ungas inflytande i kommunen. I Borås finns även goda möjligheter till friluftsliv och det finns många aktiva sportklubbar i kommunen om man vill träna eller sporta. Kort sagt uppmuntrar Borås sina invånare till att röra på sig, eftersom det är nyckeln till både psykiskt och fysiskt välmående. Borås är även en medlem av Healthy Cities, en grupp som består av flera olika kommuner som tillsammans letar efter lösningar på hur det nuvarande systemet för folkhälsa kan göras ännu bättre och mer jämlikt.

Rena tänder
Om det ilar i tänderna eller du har fått ett hål behöver du inte lida i tysthet. Boka istället tid hos någon av de många tandläkarna i Borås och lös problemet. Det jobbar nämligen 60 stycken tandläkare i Borås. Du kan antingen vända dig till en privat tandläkare eller Folktandvården, som är den offentliga tandvården.  En som rekommenderas och har en centralt belägen mottagning är Citytandläkarna i Borås på Lilla Kyrkgatan 20.

Högklassig sjukvård i Borås
Skulle du bli sjuk i Borås behöver du inte oroa dig, för det finns flera kommunala vårdcentraler som du kan söka dig till ifall det inte är något akut som genast behöver vårdas. Vården på vårdcentralerna är ofta väldigt bra och skulle det vara något problem som inte går att lösa på vårdcentralen utan kräver en specialistläkare, så kan husläkaren skicka en remiss till sjukhuset. Det finns nämligen också ett sjukhus i Borås, så man behöver inte åka långt för att komma till specialistläkaren. Sjukhuset heter Södra Älvsborgs sjukhus och är en av fyra sjukhusgrupper i Västra Götalandsregionen. På sjukhuset finns cirka 510 vårdplatser och de sjuka vårdas av ungefär 4000 anställda. Förutom länssjukvård inom alla specialkategorier, så erbjuder sjukhuset även regionsjukvård i form av onkologi och strålbehandling.

 

boras